Tortilla to danie uniwersalne, którego nazwa często mylona jest z hiszpańską czyli tą z ziemniaków. U nas taka tortilla jest mniej znana. Bardziej znana jest pszenna , meksykańska. Ja miałam akurat pełnoziarniste. Do tego kurczak, którego moczylam w oleju rzepakowym.
Pokroiłam kurczaka w kawałki i przysmażyłam na patelni grillowej. Do tortilli możemy dodawać co tylko chcemy. Ja miałam akurat:
- kukurydza
- rukola
- ogorek zielony
- korniszony (ostre i łagodne)
- pomidor
Zrobilam dwa sosy: Ostry paprykowy i tysiąca Wysp.
SOS OSTRY:
-majonez (2 łyżki)
- śmietana
- pasta paprykowa
- chilli
- olej rzepakowy
- sól,pieprz
Tortilla to danie uniwersalne. Przede wszystkim każdy może znależć coś dla siebie.
Wszystkie składniki mieszamy.
SOS TYSIĄCA WYSP (Tu potrzebny będzie blender lub mikser)
- korniszony
- cebula surowa
- majonez
- sól,pieprz
- cukier