Podczas gdy inflacja zawitała w naszym kraju gdzie można liczyć na średnie zarobki 2900 złotych postanowilam stworzyć risotto z kalarepy. Ceny kalarepy wahają się od 3 do 6 złotych. By zrobić rosotto dla czterech osób potrzebujemy:
- 2 kalarepy
- 1 cebula
- Papryka żółta
- Papryka czerwona lub pomarańczowa
- Olej rzepakowy
- Masło
- sól, pieprz
- Filet z piersi kurczaka
- Kurkuma
- Sos sojowy
- Ryż
Kroimy kalarepy, papryki oraz cebulę na drobne paski lub kwadraciki. W międzyczasie w małym garnku gotujemy pierś z kurczaka. Z dodatkiem kurkumy. Warzywa smażymy a kiedy są już miękkie zalewamy wodą lub/i bulionem z kurczaka w zależności od naszych upodobań. Danie jest szybkie i tanie. Oczywiście potem „walczymy z ryżem” by był idealnie miękki. Można użyć ryżu do risotto ale może być też ryż biały. Uwielbiam kalarepę. Do bardzo mało doceniane warzywo wielu możliwości.
Życzę Wam smacznego w tym trudnym czasie na świecie ! Love and peace! To posiłek mimo wszystko dietetyczny.