Przepis na risotto inflacyjne z kalarepy i papryki

Podczas gdy inflacja zawitała w naszym kraju gdzie można liczyć na średnie zarobki 2900 złotych postanowilam stworzyć risotto z kalarepy. Ceny kalarepy wahają się od 3 do 6 złotych. By zrobić rosotto dla czterech osób potrzebujemy:

  • 2 kalarepy
  • 1 cebula
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona lub pomarańczowa
  • Olej rzepakowy
  • Masło
  • sól, pieprz
  • Filet z piersi kurczaka
  • Kurkuma
  • Sos sojowy
  • Ryż

Kroimy kalarepy, papryki oraz cebulę na drobne paski lub kwadraciki. W międzyczasie w małym garnku gotujemy pierś z kurczaka. Z dodatkiem kurkumy. Warzywa smażymy a kiedy są już miękkie zalewamy wodą lub/i bulionem z kurczaka w zależności od naszych upodobań. Danie jest szybkie i tanie. Oczywiście potem „walczymy z ryżem” by był idealnie miękki. Można użyć ryżu do risotto ale może być też ryż biały. Uwielbiam kalarepę. Do bardzo mało doceniane warzywo wielu możliwości.

Życzę Wam smacznego w tym trudnym czasie na świecie ! Love and peace! To posiłek mimo wszystko dietetyczny.

Reklamy