O tym jak pokochałam Smaczliwkę wdzięczną (Avocado)- Zapraszam do cyklu : ZDROWIE

O tym jak pokochałam Smaczliwkę wdzięczną (Avocado)- Zapraszam do cyklu : ZDROWIE

„Smaczliwka Wdzięczna” to polska nazwa owocu mafii czyli Avocado. Avocado to taki owoc, który nie ma smaku ale ma w sobie właściwości, które podbijają smak. Do tej pory Avocado jadłam w Guacamole lub w innych przetworach. Wiedziałam jednak, że to owoc , z którym można czarować. Kiedy wreszcie kupiłam dobry owoc i wiedziałam, że posiadam dobre jajka od lokalnego rolnika postanowiła, przygotować coś dla mojego ukochanego.

Nazwa „Avocado” jest bardziej komercyjna i chwytliwa. Avocado to owoc -łącznik. Nalezy wybrać dobre bo trudno kupić w sklepie idealne. Podobny problem jest z banananami. Wiele zależy od temperatury w jakiej jest przechowywane a powinno być w chlodzie. Zdarza się, że moża kupić owoc zbyt zwiędły. Warto pamiętać , że Avokado można jeść na słodko i słono. Doskonale łączy się z bananem. Weganie uwielbiają Avokado ale nie tylko oni.

Mam tu jajko od lokalnego rolnika. Prosto z Dziećmarowa. Jest piękne i żółte. Do tego łosoś i „smaczliwka wdzięczna”. Takie smaki podnoszą endorfiny. Avocado to częsty dodatek do smoothie, sałatek. Takie śniadanie dostał ostatnio mój ukochany.

Właściwości AVOKADO:

Awokado to owoc, który bardzo łatwo zjeść, a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Ale uwaga – awokado jest najkaloryczniejszym z owoców. Nie zmienia to faktu, że sprzyja odchudzaniu.

Avokado to także składnik kremów do twarzy .Ma cudowną konsystencję. No i idealnie łączy się z jajkiem. Podaje moje przepisy na

ROMANTYCZNE I ZDROWE ŚNIADANIE DLA UKOCHANEGO TOMKA G A’LA ANNA CZ

  • Avokado, najlepiej świeże i miękkie
  • Jajko (najlepiej świeże i od rolnika)
  • Łosość może być też brzuszek łososia
  • Limonka, cytryna
  • Pieprz, sól
  • Chilli
  • Twaróg biały, świeży dobrej jakości
  • Szczypiorek
  • Oliwa z oliwek lub olej lniany
  • Chleb tostowy
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie AVOCADO-768x1024.jpg

Avokado najlepiej obrać na końcu. Najlepiej najpierw podsmażyć łososia na patelni i odstawić. Jajko najlepiej ugotować w koszulce czyli w wodzie z octem lub w plastikowym woreczku. W tym czasie kroimy Avokado w plasterki. Kładziemy na wybranym talerzyku. Doskonale komponuje się z talerzykiem do sushi. Jednak to my musimy dać nasz ulubiony talerzyk. Wokół Awokado kładziemy łososia i twaróg. Robimy piramidę. Na samym szczycie kładziemy jajko, ktłóre rozwalamy i czekamy aż się rozpłynie. Dodajemy grzanki. Do jajka można dodać masło.

Dalej już pozostanie konsumpcja tego dzieła. Jestem fanką też połączenia Avocado z ajkiem i tostem. Kompozycja idealna! Jajko oczywiście należy posolić.

MOJE SMOOTHIE Z AVOCADO (Zdjęcia brak)

  • Avocado
  • Sok z cytryny, limonki
  • Banan
  • Mandarynka
  • cud miód i mango
  • Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • Kurkuma
  • świeży imbir
  • woda mineralna

Wkładamy do naszego smothera avokado, banan i wszystkie składniki dodajemy powoli. Miksujemy. I pijemy. W zależności od smau dodajemy.

ZDROWEGO DNIA!

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *