Podczas gdy inflacja zawitała w naszym kraju gdzie można liczyć na średnie zarobki 2900 złotych postanowilam stworzyć risotto z kalarepy. Ceny kalarepy wahają się od 3 do 6 złotych. By zrobić rosotto dla czterech osób potrzebujemy:
- 2 kalarepy
 - 1 cebula
 - Papryka żółta
 - Papryka czerwona lub pomarańczowa
 - Olej rzepakowy
 - Masło
 - sól, pieprz
 - Filet z piersi kurczaka
 - Kurkuma
 - Sos sojowy
 - Ryż
 
Kroimy kalarepy, papryki oraz cebulę na drobne paski lub kwadraciki. W międzyczasie w małym garnku gotujemy pierś z kurczaka. Z dodatkiem kurkumy. Warzywa smażymy a kiedy są już miękkie zalewamy wodą lub/i bulionem z kurczaka w zależności od naszych upodobań. Danie jest szybkie i tanie. Oczywiście potem „walczymy z ryżem” by był idealnie miękki. Można użyć ryżu do risotto ale może być też ryż biały. Uwielbiam kalarepę. Do bardzo mało doceniane warzywo wielu możliwości.
Życzę Wam smacznego w tym trudnym czasie na świecie ! Love and peace! To posiłek mimo wszystko dietetyczny.